ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στην ΒΟΙΩΤΙΑ


Στον οινικό χάρτη της περιφερειακής ενότητας (νομού) Βοιωτίας τα οινοποιεία είναι συγκεντρωμένα στο νοτιοανατολικό τμήμα, όπου από τον αμπελώνα της Θήβας  παράγονται οι οίνοι ΠΓΕ Θήβα (Τοπικός Οίνος Θήβας).
Εκεί θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους οι οινόφιλοι για οινοτουρισμό στη Βοιωτία. Οι δρόμοι του κρασιού στη Βοιωτία περιλαμβάνουν προς το παρόν τη διαδρομή του κρασιού του Ελικώνα.

Η περιοχή αυτή είναι διάσπαρτη και με αρχαιότητες όπως το Ακραίφνιο, η Χαιρώνεια με το μουσείο της, η Θήβα με το αρχαιολογικό μουσείο, η Αλίαρτος και ηΑντίκυρα. Όμως, η βυζαντινή μονή του 
Οσίου Λουκά (μνημείο Unesco) είναι το πιο γνωστό μνημείο.

Θα περάσετε από όλα αυτά για να πάτε στο δημοφιλές βορειοδυτικό τμήμα του νομού, που είναι πολύ περισσότερο αναπτυγμένο τουριστικά. Εκεί, ο πλέον δημοφιλής προορισμός είναι η Αράχοβα και το χιονοδρομικό κέντρο στον Παρνασσό.
Υποσχόμενη οινικά είναι η ενδιάμεση περιοχή του Διστόμου, όπου καλλιεργούνται πολλά αμπέλια και δημιουργούνται μερικά σύγχρονα οινοποιεία.

Εκτεταμένος αμπελώνας υπάρχει και στην περιοχή των Δερβενοχωρίων και τμήμα του συμμετέχει στην παραγωγή των οίνων ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα (Τοπικός Οίνος Πλαγιών Κιθαιρώνα). Ουσιαστικές, όμως, δυνατότητες για οινοτουρισμό στην περιοχή δεν υπάρχουν ακόμα.